OPPLEVELSES GÅRDEN

Oppdateringer fra Bitteliten gård

Kalkunene

Kalkunene våre er dvergkalkuner, de minste kalkunene som fins.  En voksen dvergkalkun er like stor som en 4-5 måneders gammel kalkun.  Fordi det ikke fantes noen dvergkalkuner i Norge, måtte vi kjøpe egg i Sverige.  Vi kjøpte 12 egg, og klekket ut 6 kyllinger.  I de 6 eggene som ikke ble klekket ut, var det ikke noen kylling.  Kalkunkyllinger er vanskelige å få til å overleve. De tåler ikke å bli våte eller kalde, og de må mates for hånd.  Noen forsøker å sette en vanlig hønsekylling sammen med kalkunene, sånn at den kan vise de hvordan man spiser.. Vi forsøkte det litt, men vår hønsekylling ble trist av å ikke være sammen med mammaen sin, så vi satte hen tilbake.

Les mer »

16 lam

De to første lammene kom den 16. april.  Mamma-sauen heter Barbra og har hatt lam før.  Hun fikk tvillinger.  En gutt og en jente.  Gutten heter Ragnar og jenta Ranveig.  3 dager etter fikk Britt en gutt, Margido.  Etter Margido kom den ene etter den andre; Gerd, Denys, Dmytri, Svetlana, Frøydis, Ruth, Gunnhild, Klara, Tore, Inga, Bjørg, Olga og Lena.  

Les mer »

Bitteliten Inn-på-tunet gård

Den første februar fikk Bitteliten gård melding om at vi er en godkjent Inn-på-tunet gård.  Det betyr at vi er blitt kvalitetssikret i forhold til sikkerhet, dyrevelferd, etiske retningslinjer, og mye, mye mere, for å kunne gi velferdstjenester til barn, ungdom, og unge voksne. Vi gleder oss til å sette i gang med det.

Les mer »

Kattene

Kattene heter Karpe, Salt og Pepper.  Ingen av de er spesielt små.  Verdens minste katt er Singapura katten.  Den veier ca. 2 kilo.  Våre katter er 3,5 og 4 kilo.  Karpe er eldst og tyngst.  Hun ble født i Fredrikstad i 2008.  Salt og Pepper ble født på Nesna i 2022.  Karpe liker ikke så godt at Salt og Pepper fikk flytte til Bitteliten gård.  Hun har vært ene-katt i mange år, og likte det veldig godt.  Salt og Pepper er litt redde for Karpe, for hun kan løpe etter de å lage skumle lyder.  Visste du at katter kan lage over 100 forskjellige lyder, og at de bare  mjauer når de snakker med mennesker?  Noen katter liker klemmer, å bli klappet ,og koset med, noen liker det ikke - akkurat som mennesker.  Karpe, Salt og Pepper er ikke så glade i kosing.

Les mer »

Ponniene

Gimmick og Småen er Shetlandsponnier.  Shetlandsponnier er blant de minste ponniene som fins, men så er de også blant de tøffeste.  De tåler vinterstormer, regn og varme sommere.  De kan gå opp bratte fjell og dra tung vekt etter seg - faktisk så kan de dra dobbelt så mye vekt som de veier selv.

Les mer »

Et nytt år på Bitteliten

Nå har vi bodd på Bitteliten gård i et helt år.  Vi har opplevd alle årstidene og blitt ganske godt kjent med dyrene som bor her.  Nå i januar er det mye vind, lange netter og snø på bakken.  Fordi alle dyrene våre er så glade å være ute, er døra inn til fjøset åpent på dagen.  På kvelden, når alle dyrene får kveldsmat, lukker vi dørene sånn at de sover inne.  De eneste dyrene som ikke er så glade i å gå ut i snøen er hønene.  De syns det blir litt for kalt på føttene sine.

Les mer »

Desember

Snøen kom til gården den første uka i desember.  Kalkunene har aldri opplevd snø før, så de ble helt i sjokk og derfor stående helt stille - uten å bevege seg av flekken.  Takk og pris at de ikke ble tatt av brøytebilen.  Etter at den første snøen hadde lagt seg, kom også de siste sauene ned fra fjellet.  Det var en gledens dag, både for dyrene og menneskene på gården. 

Les mer »

Sauene

Sauene på Bitteliten gård blir kalt villsau, gammelnorsk sau eller norrøn sau (Old Norse Sheep).  For å kunne kalle de villsau, må de ha vinterbeite i lynghei, mener Hilde Buer i Villsauboka (2014).  Det har ikke vi, våre sauer bor ute hele året, men de får lov å gå inn hvis de vil det, og så får de høy av oss hver dag., Derfor må vi egentlig si at de er gammelnorsk sau, eller norrøn sau.  Gammelnorsk sau av de minste sauene som fins i Norge.  De første sauene som kom til Norge, hadde korte haler, var flerfarget, med dobbel ullfell og horn.  Midt på 1700-tallet kom de langhalete hvite sauene  og ble etterhvert de sauene som var mest vanlige.

Les mer »

November 2022

Det er vått og vindfult på Bitteliten.  Nettene er lange og dagene korte.  Kalkunene er snart voksne og kalkun-guttene begynner å ha maktkamper med hverandre.  Vi har funnet ut at den lille sjekkstubben på brystkassen er et tegn på at de er gutter.  Kuene har flyttet til den andre siden av veien, sånn at de kan gå inn i fjøsen hvis det regner mye, eller blir veldig kaldt.

Les mer »